Thought Leadership

Att Uppskatta Smaken av en Plats

När jag var liten tös i min farmors kök fick jag lära mig att när det kommer till mat – prova alltid allt en gång. Om du inte tycker om det, så gör det ingenting, men säg aldrig “nej” till något du aldrig har smakat på. Denna rättvisa policy som ger all mat en chans har jag tillämpat otaliga situationer och platser. Jag har min farmor att tacka för kamel-kebab i Dubai, gryta på komage (callos) och torsk-kind (Kokotxas de Bacalao) i Spanien, och mer eller mindre all typ av gatumat jag kunde hitta i Indien. Det har blivit lite av ett livsmotto. Möjligheten att prova och uppleva smaken av en plats, det är temat för denna artikelserie. Förutom en smakupplevelse ger det en unik inblick i en kulturs kulinariska historia och gastronomiska arv.


Smaken av en plats utgörs av mycket mer än regionala produkter, traditionella recept och uråldriga tillagningstekniker. Inom den gastronomiska turistnäringen finner vi även producenter och lantgårdar, leverantörer och distributörer, tur-operatörer samt logi-företag. Dessa och många andra aktörer har identifierats och grupperats av “World Food Travel Association”, in i den skara som utgör måltidsturismens hela sektor (Se vår “What is Food Tourism”-sida, för en grafisk representation av denna skara). De representerar stommen under måltidsturismens tak. 

Det första som man tänker på när någon nämner termen måltidsturism är ofta en restaurangupplevelse, men en matupplevelse som skapar ett minnesvärt intryck kan göras på många olika sätt. När man äter middag på en specialiserad restaurang idag så är inte bara kvaliteten och presentationen av maten viktig, även stämning och atmosfär spelar en viktig roll för hur gästen kommer att minnas sin upplevelse. Om man reser i syfte att lära sig mer om mat eller dryck, så förväntar man sig även att får fördjupad kunskap och inskter.

Under mitt första besök i Barcelona måste jag erkänna att jag gjorde väldigt lite för att utforska den rika gastronomi som staden har att erbjuda. Den första kvällen delade jag och min bror på en stor Paella och en kanna sangria – detta på en av stadens mest livliga gator där det är fullt av turister. Det behöver knappast nämnas att det var varken den mest unika eller mest autentiska kulinariska upplevelse jag har haft. Idag, med lite mer kännedom, så vet jag att en paella avnjuts helst som en söndagslunch i sällskap med familj. I en stad som är så populär och storslagen som Barcelona så kan det vara svårt att veta vart man ska gå och vad man ska äta om man är där för första gången. Med tanke på det överflöd av information som finns tillgänglig online idag, så är det möjligt för vilken matälskande resenär som helst att skapa sin egen rundtur med väl valda restauranger och barer. Däremot så är smaken av en plats mycket mer än vad man finner i den vidsträckta djungeln av google-recensioner och omdömesplattformar. 

Om du tänker på vart du kommer ifrån, din stad, ort eller region; på vad skulle du bjuda en utländsk gäst som hälsar på för första gången? Vart skulle ni gå för att äta middag? 

Det är naturligtvis lättare att ha någon som kan visa vart man ska gå, vad man ska äta och ibland – även hur man ska äta det! När jag tänker tillbaka till det där första besöket för mer än sex år sedan, så skrattar jag åt mitt naiva, och

något godtrogna jag. Nu, efter att ha bott i den katalanska huvudstaden i mer än 4 år, har jag ätit och tillagat otaliga paellas, men jag har också försökt att äta som lokalbefolkningen. Varje år under tidig vår samlas familj och vänner för att åtnjuta grillade “Calçots” (liknande purjolökar) med romescosås. På helgerna, innan lunch två på dagen, sippas det på “vermut” på terrassen, och uppdukat finns de klassiska tillbehören så som chips och konserverade hjärtmusslor. Och till jul serverar min svärmor alltid den traditionella katalanska soppan “Sopa de Galets” med de klassiska tillbehören; kött och grönsaker. Jag tror att jag har en ganska bra känsla för smaken av Katalonien,och det är tack vare alla de människor som har visat mig sin kulinariska kultur.

Det är inte alltid lätt att hitta de mest autentiska rätterna eller unika upplevelserna när man reser till en ny plats, och kanske har man inte en vän till hands på den plats man besöker. En destinations kulinariska attribut kommer från dess naturliga omgivning, de tillagningstekniker som används, samt seder och traditioner gällande mat och dryck. Till exempel, en entusiastisk skildring av ett glas vin och hur det har utvecklat sin speciella, minerala men samtidigt

krispiga doft och smak på grund av den steniga terrängen och närheten till Medelhavet, är svårt att få från en bok. Där kan en erfaren turistguide göra betydande skillnad.

En kulinarisk guide kan fungera som en portal som hjälper resenären att lättare relatera till främmande mat eller en kulinarisk upplevelse. De är länken mellan producenten och besökaren, vinodlaren och vinprovaren, marknadsförsäljaren och turisten, hantverksbryggaren och dryckesentusiasten, fårbonden och matupptäckaren, och

varför inte mellan kocken och deltagaren i matlagningskursen? Guidens uppgift är att lyfta besökarnas upplevelse med sitt berättande, och genom detta utplåna missuppfattningar för att istället framhäva de känslor som är bundna till

platsen. En kulinarisk turistguide känner till värdet av den plats eller matvara de presenterar, eftersom de har den nödvändiga kunskap som krävs, samt en egen uppskattningen av den destination de visar fram, och viktigast av allt, de är angelägna om att förmedla det.

Genom äkta respekt, ära och uppskattning förenar en kulinarisk guide besökaren med den lokala kulturen via dess mat och gastronomi. World Food Travel Association har undervisat och certifierat yrkesverksamma inom sektorn sedan 2008 och turistguider och researrangörer sedan 2019. En certifiering är ett erkännande av professionalism, erfarenhet och kunskap inom den gastronomiska turistnäringen. Turistguider och researrangörer som letar efter ett sätt att utmärka sig när resandet återupptas igen kan utforska våra utbildning- och certifierings-alternativ här. 

Att ha ett öppet sinne för smaker och för fenomen relaterade till mat i det samhälle du besöker är ett sätt att uppskatta platsens unika smak. Och genom att uppskatta smaken av en plats bidrar vi också till att bevara den kulinariska kulturen och dess arv. I slutändan är det detsamma du önskar för din besökande vän, att de uppskattar och njuter av din lokala mat och dryck, eller hur?

Författare: Rosanna Olsson

Avatar photo

Based mainly in Colorado. Loves cheese, rain, and starry nights. Can usually be spotted in the wild wearing a Spirit Jersey and balancing two cameras. Often laughs and cries at the same time. Barely survived one Master's program, but wants to do another.

%d bloggers like this: